Paltinu: +40724244464; +40799820544
Cascada: +40724244463; +40768689292
                        rezervari@balea-turism.ro

Istoric

Cabana Paltinu a fost gândită şi construită la început ca o casă de vânătoare, numindu-se vila Paltinu.

Vila a fost construită odată cu drumul naţional Transfăgărăşan, din dorinţa expresă a fostului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, de a avea o locaţie personală pentru vânătoarea de capre negre.

Vila a fost ridicată de trustul Carpaţi, unitate constructoare de elită în perioada comunistă şi a fost finalizata în anul 1972, cu doi ani înainte de darea în folosinţă a Transfăgărăşanului.

Până la forma vilei existenta în anul 1990 au avut loc mai multe schimbări, dictate în special de dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de a avea un confort adecvat cât şi de distrugerile cauzate de fenomenele meteorologice extreme. Astfel, în anul 1974, în urma unei furtuni, vila a rămas fără acoperiş, acesta fiind în totalitate aruncat în lacul Bâlea.De atunci, s-a decis ancorarea acoperişului de corpul clădirii. În anul 1988 a fost introdus curentul electric de la reţeaua naţională, linia dublă Bâlea Cascadă -Bâlea Lac fiind realizată în aproximativ 6 luni. Acest lucru s-a datorat supărării lui Ceauşescu când după o vânătoare în anul 1987, grupul electrogen care alimenta cabana Paltinu cu energie electrică a pornit cu greu. Dealtfel Nicolae Ceauşescu participa de multe ori la vânătoare de capre negre în zona Bâlea Lac, ultima oară în toamna 1989 şi locuia în apartamentul cu numărul 1 iar Elena Ceauşescu locuia în camera cu numărul 2. Apartamentul prezidenţial poate fi vizionat şi astăzi, dorinţa noastră fiind de a-l conserva cât mai bine.Se păstrează încă patul în care a dormit fostul preşedinte, noptierele, mocheta, dulapurile, comoda tv, colţarul, masă, fotoliile, perdelele, draperiile, lămpile, dar şi măsuţa folosită la jocurile de cărţi.În acea perioadă s-a amenajat în apropiere şi heliportul, des folosit în acea perioadă.

După evenimentele din decembrie 1989 în care a fost deteriorată parţial, vila a trecut la fostul Oficiu Judeţean de Turism iar din anul 1991 în proprietatea S.C.Bâlea Turism S.A.Sibiu.
În anii 2007-2008 vila Paltinu a fost extinsă şi modernizata la forma actuală în cadrul unui amplu proiect, cu contribuţia esenţială a Bâlea Turism S.A.

În urma lucrărilor care s-au executat pe parcursul a trei luni în anul 2007 şi a patru luni în anul 2008, prin modernizările, extinderea şi dotările efectuate, vila a fost clasificată ca şi cabana turistică de trei stele, constituind o îmbinare reuşită de rustic şi modern şi păstrând elementele esenţiale ale unei cabane alpine în care predomina piatra şi lemnul.

Vă aşteptam cu drag şi vă asigurăm de tot concursul nostru în realizarea unui sejur reuşit!